ODRŽANA 24. SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA

Upravni odbor Sindikata Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje u Banja Luci je dana 26.09.2024. godine održao svoju 24. redovnu sjednicu.

Na sjednici je izvršena analiza rada i djelovanja Sindikata UINO u 2024. godini i dogovoreni su konkretni koraci koje Sindikat treba poduzeti kako bi se unaprijedio i poboljšao radno-pravni status zaposlenih u UIO.

Navedenoj sjednici pored članova Upravnog odbora prisustvovala je i Predsjednica SUINO koja je tom prilikom  podnijela Izvještaj o radu SUINO za prvo polugodište 2024. godine, pri čemu je posebno izdvojila sljedeće:

  • Nacrt teksta Kolektivnog ugovora je dobio pozitivno mišljenje resornih ministarstava (Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine). kao i Ureda za zakonodavstvo, te se očekuje da će isti biti uvršten na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine radi konačnog usvajanja;
  • Tražene su izmjene i dopune Odluke o visini dnevnica za službena putovanja zaposlenih u institucijama BiH, što je rezultiralo da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine djelomično prihvatilo naše zahtjeve i visinu dnevnice za službeno putovanje sa dosadašnjih 25,00 KM povećalo na 40,00 KM;
  • Kako Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije uvažilo sindikalni zahtjev da se osnovica za obračun plaće u 2024. godini poveća na 650,00 KM, dva puta smo uputili Zahtjev za isplatu jednokratne novčane pomoći, samostalno i sa druga dva reprezentativna sindikata. S obzirom da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije odgovorilo na naše zahtjeve, dogovoreno je da ćemo, zajedno sa druga dva reprezentativna sindikata uputiti urgenciju, tražiti sastanak sa Predsjedateljicom i predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine;
  • Od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tražili smo da, prilikom izrade izmjena Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH obavezno uključe i predstavnika našeg Sindikata, o čemu su nas povratno informirali da su naš Zahtjev proslijedili Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine i Ministarstvu financija i trezora Bosne i Hercegovine kao resornim ministarstvima.

U nastavku sjednice izvršena je analiza rada Komisije za raspodjelu sredstava Fonda solidarnosti u 2024. godini, sa kojom je članove Upravnog odbora upoznao predsjednik Komisije Darko Topić, koji je tom prilikom ukazao na potrebne izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli sredstava Fonda solidarnosti, iz razloga što trenutno važeći stvara određene nedoumice Komisiji prilikom odlučivanja.

Na sjednici je izvršena detaljna analiza pitanja koja su članovi Sindikata i delegati postavili rukovodstvu u predhodnom periodu i tom prilkom konstatovano je da je za većinu pitanja Sindikat već poduzeo korake u pravcu njihovog rješavanja.

Zaključci koje je Upravni odbor SUINO na navedenoj sjednici donio su sljedeći:

  1. Uputiti urgenciju prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za isplatu jednokratne novčane pomoći, zajedno sa druga dva reprezentativna sindikata, te zatražiti sastanak sa Predsjedateljicom i predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
  2. Zatražiti tumačenje primjene Metodologije u slučajevima kada zaposleni imaju privremena rješenja, odnosno doći do informacije kakav je tretman privremenih rješenja, sa aspekta primjene Metodologiije.
  3. U što kraćem roku dogovoriti novi sastanak sa Direktorom i menadžmentom UIO kako bi se nastavile aktivnosti na rješavanju svih pitanja iz radno-pravne problematike zaposlenih u UINO, a koja su u nadležnosti naše institucije.
  4. Na narednoj sjednici Upravnog odbora pristupiti izmjenama i dopunama Pravilnika o raspodjeli sredstava Fonda solidarnosti, na kojoj će biti pozvani i članovi Komisije za raspodjelu sredstava Fonda solidarnosti, kako bi smo donijeli novi Pravilnik. Sjednica Upravnog odbora bi se trebala održati u Tuzli krajem narednog mjeseca.
  5. Kako je u fazi izrada nove Web stranice Sindikata zatraženo je od svih članova Upravnog odbora da dostave svoje prijedloge i zahtjeve u vezi sa izgledom stranice, kao i sve druge potrebne informacije koje treba da pruža navedena Web stranica.
  6. Inicirati održavanje redovne sjednice Skupštine Sindikata polovinom mjeseca novembra 2024. godine.
  7. Upravni odbor je dogovorio termin za održavanje Sindikalnog druženja radi obilježavanja godišnjice osnivanja Sindikata UINO, u periodu od 06.-08.12.2024. godine. Svi učesnici su pozvani da prikupe odgovarajuće ponude hotela za navedeni termin, za cca 200 gostiju, kako bi se na narednoj sjednici Upravnog odbora donijela odluka i izvršio konačan odabir lokacije.

Svi učesnici sjednice, uz maksimalno uloženi doprinos zadovoljni su konstruktivnim radom i svim što je urađeno i dogovoreno na ovoj 24. sjednici.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.