Inicijativa Sindikata UINO – PRAVA DOBROVOLJNIH DAROVATELJA KRVI

Poštovani članovi Sindikata UINO,

želim Vas obavjestiti da sam se obratila direktoru UINO s ciljem rješavanja prava dobrovoljnih darovatelja krvi.

Naime, značajan broj djelatnika naše institucije, posebno ističem članove Sindikata UINO, svoju humanost iskazuju i na način što su dobrodoljni darovatelji krvi.

Kako je to gesta hvale vrijedna, kojom se spašavaju mnogobrojni ugroženi životi, potrebno je razmišljati i o samim darovateljima. Naime, nije jednostavno ostati u jednom trenutku bez nekoliko decilitara, pa čak i pola litra krvi. To je propraćeno slabošću i malaksalošću, nesvjesticama i normalno je da takva osoba mora neko izvjesno vrijeme mirovati.

Ističemo da je u drugim institucijama BiH to prepoznato, te regulirano internim aktima, kojima se dozvoljava svakom  darovatelju krvi najmanje jedan dan plaćenog odsustvovanja sa posla, a u nekima čak dva ili tri dana. Ovu mogućnost propisuje Zakon o  radu  u institucijama  BiH, gdje u članu 30. pod 3. stoji, citiram: “Uposlenik može imati pravo na plaćenu odsutnost i u drugim slučajevima i za vrijeme utvrđeno aktom poslodavca, a posebni slučajevi moraju biti definirani”.

Napominjem da je na terenu situacija vrlo ružna i neuređena, naime, pojedinci jednostavno od šefa dobiju mogućnost korištenja  slobodnog dana, drugi imaju mogućnost zamjene smjene sa kolegom ukoliko im to radno mjesto dozvoljava, a pojedini uopće nemaju prvo na dan iz razloga što šef smatra da to nije regulirano na razini institucije.

U svezi sa istim ispred Sindikata UINO je traženo od menadžmenta UINO da se predmetna problematika uzme u razmatranje, te da se slučajevi odsustva sa posla za dobrovoljne darovatelje krvi regulišu aktom institucije kao što je opisano gore navedenim članom Zakona.

S poštovanjem,      

Predsjednica  Sindikata UINO

Ana  Mrnjavac    

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.