ODRŽAN SASTANAK S PREDSJEDATELJEM VIJEĆA MINISTARA BOSNE I HERCEGOVINE

Dana 20.04.2022. godine, na poziv predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, održan je sastanak sa predstavnicima štrajkačkog odbora Sindikata UINO. Sastanak je otvorio gospodin Tegeltija i istaknuo kako je isti iniciran u namjeri da se razgovara o zahtjevima Sindikata vezano za štrajk upozorenja koji je pokrenut 04.04.2022. godine.

U vrlo otvorenom i iskrenom razgovoru, predsjedatelj Tegeltija je izložio trenutnu situaciju i djelovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u okviru postavljenih zahtjeva Sindikata. Upoznao je predstavnike Sindikata da su poduzete sve radnje u pravcu donošenja Zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu. Prvi nacrt proračuna će biti dostavljen već u idućem tjednu, a predviđa da će u drugoj polovini petog mjeseca isti biti usvojen od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i proslijeđen u daljnju proceduru. Osnovica za obračun plaće od 535,00 KM je uvrštena u nacrt proračuna.

Nadalje, predstavnici štrajkačkog odbora su informirani da je imenovan i pregovarački tim ispred Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za otpočinjanje postupka kolektivnog pregovaranja, čime su dva zahtjeva Sindikata ušla u proceduru rješavanja.

Druga dva zahtjeva Sindikata su u fazi rješavanja, odnosno izrade prijedloga Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u UINO i prijedloga izmjena i dopuna Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje. 

Za izradu ovih prijedloga zadužena je Radna grupa imenovana rješenjem ravnatelja UINO, a u koju su uključeni i predstavnici Sindikata.

Smatrajući da su se stekli uvjeti za sastanak štrajkačkog odbora Sindikata UINO, u smislu donošenja odluke o daljnjoj “sudbini” štrajka, predsjednica Ana Mrnjavac će inicirati žurno održavanje istog u cilju donošenja prijedloga odluke u vezi sa štrajkom. Konačna odluka će se donijeti na tijelima Sindikata.

Predstavnici Sindikata su toplo pozdravili činjenicu da je predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izrazio spremnost razgovarati o spornim pitanjima, iako, kako on kaže, nije direktni poslodavac, te smatraju da je ovaj sastanak napravio značajan pomak, ne samo u rješavanju spornih pitanja, nego je otvorio jedno “novo poglavlje” u odnosima između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Sindikata UINO u užem smislu, odnosno i šire, između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i svih reprezentativnih sindikata u institucijama Bosne i Hercegovine.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.