SINDIKAT UINO PISAO PREDSJEDATELJU DOMA NARODA DR. DRAGANU ČOVIĆU

Sindikat Uprave za indirektno – neizravno oporezivanje danas je dostavio zamolbu predsjedatelju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH gospodinu dr. Draganu Čoviću. U zamolbi tražimo da izaslanici Doma naroda podrže izmjene Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH, koje predviđaju korekcije koeficijenta za obračun plaće svim uposlenim u institucijama BiH, a čiji je trenutni koeficijent ispod 3,00.

Ovim izmjenama pomoglo bi se zaposlenima čija je osnovna plaća od 475,69 KM do 1.300 KM, pri čemu bi svi linearno dobili iznos od oko 95,00 KM.

Ukazujemo da upravo ovoj kategoriji uposlenih izmjena koeficijenta mnogo više znači od najavljenog povećanja osnovice, jer povećanjem osnovice dobijaju samo 65,00 KM, a kako raste koeficijent tako raste i iznos koji pojedinci dobijaju povećanjem osnovice, iz kojih razloga smatramo da je izmjena koeficijenta mnogo bolja i pravednija opcija za povećanje plaće od povećanja osnovice.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH uputio je zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, u skladu s člankom 124. Poslovnika Doma naroda, broj: 02-02-l-371122 od ll. 3.2022., a koji na 21. sjednici Doma naroda, održanoj 24.3.2022., prilikom glasovanja nije dobio entitetsku većinu.

Imajući u vidu sve navedeno, ovom prilikom molimo da izaslanici Doma naroda podrže izmjene Zakona o plaćama i naknadama koji je uvršten u dnevni red za sjednicu zakazanu za dan 16.05.2022. – ponedjeljak, s obzirom da bi se usvajanjem ovih izmjena ispravila nepravda i pomoglo najugroženijim kategorijama uposlenih u državnim institucijama. Razlog više da se podrže izmjene ovog Zakona jeste svakodnevni rast cijena i povećanje troškova života, što posebno osjeća i trpi ova kategorija uposlenih, koja živi na rubu egzistencije. 

Akt upućen gospodinu Čoviću možete vidjeti ovdje.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.