SINDIKAT UINO PODRŽAO PROSVJED DRŽAVNIH POLICAJACA

Danas, 16.05.2022.godine Sindikat UINO, svojim dolaskom na mirni prosvjed, dao je punu podršku Savezu sindikata policijskih organa u BiH, tražeći izmjene Zakona o plaćama i naknadama, koje  su uvrštene u dnevni red sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine, zakazane također danas u 12 sati. Kako ove izmjene predviđaju povećanje koeficijenta za obračun plaće svim uposlenim u institucijama BiH, uključujući i UINO, čiji je trenutni koeficijent ispod 3, smatramo da je izmjena koeficijenta mnogo pravednija opcija za povećanje plaće od povećanja osnovice, koja bi napravila još veću razliku između najnižeg i najvišeg koeficijenta.
 
Podsjećamo da smo nezadovoljni nerješavanjem svih naših zahtjeva, koji su inicirali pokretanje štrajka u trećem mjesecu prošle godine, te kako i nakon najave štrajka i traženja rješenja u postupku mirnog rješavanja spora nismo uspjeli, to je Sindikat UINO donio odluku o stupanju u štrajk upozorenja, od 4.4.2022. godine. Nakon sastanaka s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Povjerenstvom za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a smatrajući se društveno odgovornim, odlučili smo privremeno obustaviti štrajk, do sedmog mjeseca ove godine, te na taj način dati vremena za rješavanje spornih pitanja, a što prije svega podrazumijeva usvajanje Proračuna, što je preduvjet za vraćanje osnovice za obračun plaće na iznos 535,00 KM, koliko je iznosila 2008. godine.
 
Sindikat UINO opredijeljen je da istraje u svim svojim zahtjevima, a posebno bitnim smatramo ovu korekciju koeficijenata za najugroženije kategorije zaposlenih u UINO, te ukoliko bi se ove izmjene usvojile značile bi da se svim uposelnim, do nivoa: šef Gupe, šef CI, povećava plaća za 95KM, što bi bar minimalno umanjilo razliku između najviše i najniže plaće.
 
Kako se nitko iz vlasti od „prozvanih“ nije oglasio niti izašao pred prosvjednike, predsjednici reprezentativnih Sindikata odlučili su ući u zgradu Parlamenta i mirno razgovarati o svojim zahtjevima. Međutim, naišli su na odbijanje, uz ispriku da iz sigurnosnih razloga ne mogu biti primljeni na sjednicu Doma naroda, a čime su poslali vrlo ružnu poruku da im je „ugrožena“ sigurnost od onih koji prikupljaju sredstva u Proračun BiH i time omogućavaju isplatu njihovih basnoslovnih plaća i od onih koji upravo čuvaju i brinu o sigurnosti u ovoj državi.
 
Podsjećamo, Sindikat UINO se dana 10.05.2022. godine aktom broj: 110/3-05/22 obratio predsjedatelju Doma naroda, g. Draganu Čoviću, tražeći podršku Kolegija Doma naroda i svih izaslanika, a odgovor gospodina Čovića je stigao danas prije početka sjednice.
Odgovor predsjedatelja dr. Dragana Čovića na predmetnu zamolbu možete vidjeti ovdje.
 
Kako svakodnevno rastu cijene, dolazi do povećanja troškova života, pri čemu posebno trpi ova kategorija uposlenih, pa s toga očekujemo da će izmjene Zakona o plaćama i naknadama u konačnici „ugledati svjetlo dana“.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.