INFORMACIJA O ZAHTJEVU ZA ISPLATU JEDNOKRATNE NOVČANE POMOĆI

Sindikat UINO obratio se predsjedateljici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, gospođi Borjani Krišto, aktom broj: 81/9-01/24 od  05.01.2024. godine, a kojim se predlaže isplata jednokratne novčane pomoći za zaposlene u institucijama BiH kako bi se smanjio inflatorni jaz, koji je obuhvatio cijelu državu, uključujući i ovu kategoriju o kojoj malo tko vodi računa.

Istim aktom ukazano je na visinu prikupljenih prihoda od neizravnog oporezivanja, sa naglaskom da je planirani iznos značajno premašen, te da je u 2023.godini proračun BiH puniji za 418.425.000 KM sredstava više u odnosu na plan.

Ukazano je da je na federalnoj razini donesena Odluka o izdvajanju sredstava i isplati jednokratne pomoći („Službene novine FBiH“, broj 98/23) zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju iz Proračuna FBiH (isključujući izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija), te da će se prema navedenoj Odluci izvršiti isplata sredstava, u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca („Službene novine FBiH“, broj 96/23), u visini od 1.260 KM po zaposleniku, a pravo na isplatu jednokratne pomoći ostvaruju zaposlenici koji su bili u radnom odnosu u momentu stupanja na snagu ove odluke.

Glede istoga, Sindikat UINO zatražio je da Vijeće ministara donese sličnu odluku, o isplati jednokratne novčane pomoći i za zaposlene u institucijama BiH, a ovaj prijedlog naišao je na podršku direktora Dr. Zorana Tegeltije koji je akt Sindikata proslijedio prema Vijeću ministara, svojim aktom broj 01-50-1-164-2/24 od 16.1.2024. godine.

Sindikat UINO i na ovaj način želi pomoći svojim članovima i ostalim zaposlenima u UINO, kako bi se usljed stalnog povećanja cijena bar malo smanjio financijski pritisak koji svakodnevno osjećamo.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.