PRIJEDLOG ODLUKE O VISINI OSNOVICE ZA OBRAČUN PLAĆE ZA 2022. GODINU

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine, aktom broj 08/04-02-2-976-1/22 od 27.1.2022. godine, dostavilo je Sindikatu Uprave za indirektno – neizravno oporezivanje prijedlog Odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, na upoznavanje i davanje suglasnosti.

Sindikat UINO obratio se Ministarstvu financija i trezora Bosne i Hercegovine aktom broj 51/9-02/22 od 2.2.2022. u kojem daje suglasnost na navedeni prijedlog Odluke, uz napomenu da je Sindikat u svom višegodišnjem obraćanju ukazivao na ovu neregularnost i neopravdano smanjenje osnovice za obračun plaće, te da je i u prošlogodišnjem obraćanju dao suglasnost na vraćanje osnovice na razinu od 498,10 KM, koju je Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine predložilo, uzimajući u obzir pojavu pandemije korona virusa, ali isto nije naišlo na razumijevanje od strane vlasti.

“Zbog svima poznate blokade rada državnih institucija i ovaj put nismo sigurni da će ovaj prijedlog biti usvojen, te Vas želimo upoznati da je Sindikat UINO čvrsto odlučio, a što su zaključci Skupštine i Upravnog odbora Sindikata UINO, da će zaposlenici Uprave za indirektno – neizravno oporezivanje najkasnije do polovine trećeg mjeseca 2022. godine stupiti u štrajk, a što će imati nesagledive negativne posljedice na cijelu državu Bosnu i Hercegovinu”, stoji u aktu Sindikata UINO kojeg potpisuje predsjednica Ana Mrnjavac.

Prijedlog Odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, kao i akt Sindikata UINO možete vidjeti na sljedećim linkovima:

Prijedlog Odluke

Akt Sindikata UINO

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.