ZAHTJEV ZA POVEĆANJE OSNOVICE I OSTALIH NAKNADA

Sindikat Uprave za indirektno – neizravno oporezivanje obratio se Vijeću ministara Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za povećanje osnovice za obračun plaća u 2023. godini i ostalih naknada.

Kao reprezentativni sindikat zaposlenika Uprave za indirektno – neizravno oporezivanje, a prije nego što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdi nacrt Zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, ovim zahtjevom smo inicirali otvaranje pregovora oko sporazumnog utvrđivanja osnovice za obračun plaća u 2023. godini, kao i ostalih naknada sukladno Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Predloženo je da temelj za pregovore bude rast cijena osnovnih životnih namirnica, te Sindikat traži da se na zahtjev odgovori u roku od osam dana, pisanim putem.

Smatramo da je od posebne važnosti da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine poduzme konkretne korake i da u ovim teškim trenutcima omogući povećanje plaća zaposlenim u državnim institucijama do razine koja će približno pokriti svakodnevne troškove života koje uzrokuje inflacija.

Mi kao reprezentativni sindikat želimo smanjiti realan pad plaća s obzirom na inflaciju, te tražimo da zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine budu vrednovani kako zaslužuju i da se koliko – toliko sačuva kupovna moć s obzirom na rast inflacije.

Zahtjev upućen predsjedatelju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dostavljen je i zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, izaslanicima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i ravnatelju Uprave za indirektno – neizravno oporezivanje. 

Zahtjev broj 59/9-11/22 od 17.11.2022. godine možete vidjeti na ovom linku.

 

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.