DOGOVORENO ZAJEDNIČKO SINDIKALNO DJELOVANJE

U Sarajevu je, 17.11.2022. godine, održan sastanak predstavnika Sindikata uprave za indirektno – neizravno oporezivanje, Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine i Saveza sindikata policijskih organa u BiH. Za naredni period dogovoreno je zajedničko sindikalno djelovanje u cilju jačanja djelovanja, kolektivnog pregovaranja i ostvarivanja prava u socijalnom dijalogu, a sve u cilju poboljšanja ekonomskih, socijalnih i radnih uslova zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Prioritet u daljem djelovanju je potpisivanje Kolektivnog ugovora, istaknuto je nakon sastanka. Naime, Bosna i Hercegovina je jedina država u Europi koja nema potpisan Kolektivni ugovor sa zaposlenima u državnim institucijama.

Na sastanku je dogovoreno da se formira tim ispred tri navedena Sindikata koji će u narednoj sedmici održati sastanak, te revidirati tekst Kolektivnog ugovora koji će biti dostavljen poslodavcu.

Predsjednici ovih sindikata Ana Mrnjavac, Radenko Mirković i Dragan Krvavac ističu da je potrebno poduzeti korake na izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kako bi se imenovana i izabrana lica izdvojila iz pomenutog Zakona. U narednom periodu biće iniciran sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata u institucijama Bosne i Hercegovine s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom kako bi se dogovorila dinamika saradnje sindikata i poslodavca.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.