ZASTUPNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH USVOJIO PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O PLAĆAMA I NAKNADAMA U INSTITUCIJAMA BIH

Na 27. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) koja je održana 9.3.2022. godine, usvojen je, po hitnom postupku, s amandmanom uloženim na sjednici, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagatelji zastupnici Nikola Lovrinović, Borjana Krišto, Predrag Kožul, Darijana Filipović i Mijo Matanović.

Zastupnički dom usvojio je i zaključak kojim Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine upućuje Domu naroda PSBiH radi razmatranja i usvajanja po hitnom postupku.

Sindikat UINO je u više navrata tražio povećanje koeficijenata do ranga šefa Odsjeka, međutim Zastupnički dom PSBIH je koeficijente povećao do ranga savjetnika. Obzirom da dugo godina nije bilo nikakvih povećanja vezano za plaće i ovo je mali korak ka naprijed.

Predloženim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojima se određuju novi koeficijenti za pozicije stručni suradnik do stručni savjetnik za državne službenike, vojnik do brigadir za djelatne vojne osobe, policajac do viši inspektor za policijske službenike, te NSS do samostalni referent VŠS za zaposlenike, u određenoj mjeri ublažile bi se negativne posljedice inflacije kada je u pitanju realno smanjivanje dohotka, a donekle bi se poboljšao i materijalni status zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Međutim, ovo je samo jedan mali pomak u ostvarivanju našeg cilja, te ćemo našim daljnjim nastojanjima izboriti i povećanje osnovice za obračun plaća.

Ovom izmjenom Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, novi koeficijenti za zaposlene u Upravi za neizravno oporezivanje, koji se povećavaju, su:

Nadamo se da će i Dom naroda PSBiH predložene izmjene Zakona usvojiti po hitnom postupku.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.