ZATRAŽEN HITAN SASTANAK S PREDSJEDAVAJUĆIM VIJEĆA MINISTARA BIH

Sva tri reprezentativna sindikata u institucijama Bosne i Hercegovine danas su poslali zajednički dopis predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine gospodinu Zoranu Tegeltiji.

S obzirom na okolnosti oko neusvajanja nacrta budžeta institucija BiH, reprezentativni sindikati institucija Bosne i Hercegovine i to: Sindikat Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje, Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i Savez sindikata policijskih organa u BiH  traže HITNO održavanje sastanka, najkasnije do dana 16.03.2021.godine.

S tim u vezi, sva tri reprezentativna sindikata ukazuju i apeliraju da Vijeće ministara BIH mora pokazati društvenu odgovornost i utvrditi zakonski osnov za korekciju svih primanja i to kroz nerealno utvrđene koeficijente propisane Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, pri čemu je neophodno:

  • smanjiti previsoka primanja (sva primanja iznad 2.500,00 KM) i naknada imenovanim i izabranim licima u institucijama BIH, radi ostvarenja neophodnih ušteda,
  • povećati nerealno niska primanja i izjednačiti ih sa primanjima u entitetima i Brčko distriktu.

Sindikati apeliraju da se izvrše ostale korekcije budžeta, na drugim sintetičkim pozicijama, istovremeno vraćajući osnovicu za plaće zaposlenih u institucijama BIH na nivo iz 2012. godine.

U istom dopisu inicira se imenovanje predstavnika Vijeća ministara BIH u zajednički pregovarački tim sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, radi provođenja daljnjih aktivnosti u procesu utvrđivanja realnih koeficijenata za plaće i nastavka započetog kolektivnog pregovaranja.

Dopis sva tri reprezentativna sindikata možete pogledati OVDJE.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.