INICIJATIVA ZA USVAJANJE PLANA VAKCINACIJE PROTIV COVID – 19

Sindikat UINO obratio se direktoru UINO sa zahtjevom da se na nivou UINO pripremi i usvoji Plan vakcinacije protiv COVID-19 koji će jasno odrediti prioritetne skupine zaposlenih za imunizaciju, kao i faze vakcinacije.

Sindikat UINO se, dana 19.04.2021. godine, obratio Ministarstvu sigurnosti BiH i Vijeću Ministara BiH, zamolbom za uključenjem 1.500 djelatnika Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje BiH u prvu listu prioriteta za vakcinisanje doniranim vakcinama od strane Republike Turske.

Ukazujemo da je zdravstveno-sigurnosna situacija zaposlenih u organizacionim jedinicama UINO ozbiljno ugrožena i alarmantna, te da postojeće zaštitne mjere nisu dovoljne iz razloga što je, zbog prirode poslova koje obavljamo, svakodnevna izloženost virusu veoma intenzivna. Samo u posljednjih 20 dana prijavljena su nam 4 smrtna slučaja naših kolega uslijed posljedica zaraze virusom COVID-19 i preko 20 novih zaraženih slučajeva u našoj instituciji. Praktično nema organizacione jedinice u kojoj nije bilo zaraženih, a posebno su teški slučajevi na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama. Situacija je krajnje zabrinjavajuća i zahtijeva hitne mjere.

Sindikat je stanovišta da moramo spremni dočekati eventualno određenu količinu vakcina za instituciju UINO i brže poduzimati konkretnije aktivnosti oko zaštite zdravlja svih zaposlenih u UINO.

Inicijativu za usvajanje Plana vakcinacije protiv COVID-19 možete pročitati na ovom linku.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.