ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA REPREZENTATIVNIH SINDIKATA I VIJEĆA MINISTARA BIH

Dana 09.12.2020. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održan je konstituirajući sastanak između predstavnika reprezentativnih sindikata, i to:  Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje, Lejla Čopelj, predsjednica Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine i Edin Kahrimanović, predsjednik Skupštine Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, s jedne strane i predstavnika resornih ministarstava, Goran Krtalić, savjetnik ministra financija i trezora Bosne i Hercegovine, Dijana Beribaka, šef odsjeka u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, Jelena Savić, v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, s druge strane, na čelu sa predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom.
Gospodin Zoran Tegeltija je otvorio sastanak i ukazao na važnost istoga, te podsjetio na značaj zajedničkog djelovanja u postupku kolektivnog pregovaranja sa reprezentativnim sindikatima.
Ovo je bio inicijalni sastanak, na kojem su dogovorene konkretne aktivnosti u pravcu daljeg djelovanja. Prije svega, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine mora uputiti upit prema svim ministarstvima, a radi izjašnjenja na postojeće prijedloge članova za Pregovarački tim iz 2018. godine. 
Nakon dobivanja odgovora, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će kompletirati informaciju prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, koje će u konačnici o istom odlučiti, a nakon čega se ulazi u sam postupak pregovaranja.
Vezano za povećanje osnovice za plaće u 2021. godini, na pitanje Ane Mrnjavac, predsjednice Sindikata Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje, odgovoreno je da su sredstva raspoloživa, da postoji i prijedlog Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine u tom pravcu, ali da u konačnici o tome odlučuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, uz napomenu da postoji i mogućnost  vanrednih ograničenja u smislu preusmjeravanja sredstava u sektor zdravstva, za kupovinu vakcina i sl.
Dakle, sve je još uvijek neizvjesno, a postojeće stanje izazvano pojavom korona virusa dodatno je djelovalo na već prisutne probleme i povećalo neizvjesnost.
Predsjednica našeg Sindikata Ana Mrnjavac također danas ima zakazan i sastanak Komisije za plaće i naknade, gdje se očekuju prvi pomaci u smislu primjene Metodologije i pomjeranje zaposlenih u više platne razrede.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.