ODRŽAN SASTANAK U VIJEĆU MINISTARA

Na sastanku, na kojem su uz predsjednicu našeg Sindikata Anu Mrnjavac sudjelovali i predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH Dragan Krvavac i predsjednica Samostalnog sindikata državnih službenika i uposlenika u institucijama BiH Lejla Čopelj, te ministri u Vijeću ministara BiH – financija i trezora Vjekoslav Bevanda, sigurnosti Fahrudin Radončić i pravde Josip Grubeša, razgovaralo se o mogućnostima iznalaženja rješenja za probleme s kojima se susreću uposleni u institucijama BiH.

Predsjedatelj VM Zoran Tegeltija ovom prilikom je istakao da je novi saziv Vijeća ministara opredijeljen za socijalni dijalog u cilju poboljšanja statusa uposlenika te iskazao spremnost za početak procesa kolektivnog pregovaranja.

Tijekom razgovora predsjedatelj Tegeltija je naglasio da je nužno da se prevladaju nesporazumi i da se dođe do potpisivanja općeg kolektivnog ugovora koji predstavlja osnovu za reguliranje međusobnih odnosa i koji jamči prava uposlenika.

Predsjedatelj Tegeltija je naglasio da je u ovom trenutku prioritetno pitanje plaća i pravednosti u njihovoj raspodjeli.

Predsjednica SUINO Ana Mrnjavac je pozdravila nazočne i ukazala na goruće probleme u Upravi za neizravno oporezivanje sa kojima se susreće i Sindikat i svi zaposleni, a prije svega misli se na plaće i naknade. Istaknula je da su osnovice za obračun plaća u institucijama BIH dva puta smanjene, te iako se zadnje umanjenje odnosilo na period 01.05.2012. do 31.12.2012.godine, isto je zadržano do danas, a što je nedopustivo.

Podsjetila je da se od indirektnih poreza za proračun na razini BiH u zadnjih 6 godina izdvaja konstantno 750 milijuna KM, dok je povećanje značajno za sve ostale niže razine vlasti pri čemu je, poredeći samo 2013. i 2018.godinu, evidentno da je u FBIH došlo do uvećanja izdvajanja za 718 mil.KM, u RS-u za 340 mil.KM., a u BD 39 mil.KM, dok na razini države nije bilo uvećanja niti za jednu KM.

U razgovoru se osvrnula i na koeficijente, pri čemu je istakla da je ogromna razlika između najnižeg i najvišeg koeficijenta, a u instituciji UINO kreće se od 1,00 do 8,20, a što je nerealno i ničim opravdano, te da, slijedom istoga, ukoliko bi i došlo do povećanja osnovice za plaće ta razlika bila bi još i veća.

Stoga smatra da je prioritet povećati izdvajanja iz proračuna za razinu institucija BIH, izvršiti pravilnu raspodjelu sredstava na plaće i naknade, a prije svega preispitati i približiti koeficijente, kako bi se povećanje plaće izvršilo pravedno, u smislu smanjenja razlika između najviše i najniže plaće. Istakla je kako je podjela stimulacija i nagrada izazvala još veće nezadovoljstvo unutar institucija, iz razloga što su pojedini više puta uzastopno nagrađivani, dok pojedini, koji naporno i odgovorno rade uopće nemaju izgleda za bilo takvu vrstu naknade. U tom kontekstu smatra da bi se i ta sredstva trebala drugačije, namjenski rasporediti na pravilno uvećanje plaća, na što je naišla na odobravanje od strane ministra Vjekoslava Bevande.

Nadalje, osvrnula se na ranije upućene zahtjeve Sindikata i ukazala koliko je uvećanje prihoda od neizravnih poreza u prva dva mjeseca 2020. u odnosu na prethodnu godinu.
U svim točkama, od strane Predsjedavajućeg, kao i resornih ministara, dobila je punu podršku, te je dogovoreno daljnje zajedničko djelovanje u procesu i kolektivnog pregovaranja i izmjenama i dopunama postojećih zakona, prije svega Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BIH.

Na sastanku je dogovoreno da se u sljedećih deset dana formira radna skupina koju će činiti predstavnici Vijeća ministara i sindikata na razini institucija BiH, a koja će raditi na sustavnom rješavanju otvorenih pitanja.

Predstavnici sindikata ovom prilikom su iskazali zahvalnost na razumijevanju na koje su naišli te istaknuli da će u idućem razdoblju nastaviti da, kroz partnerski odnos sa Vijećem ministara, djeluju u pravcu unaprjeđenja materijalnog položaja zaposlenih.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.