POKRENUTE AKTIVNOSTI VEZANE ZA SKLAPANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA

Na danas održanoj 33. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine usvojena je Informacija Ministarstva pravde o tijeku postupka kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnog ugovora između zaposlenih u institucijama BiH i Vijeća ministara BiH te je donesena Odluka o imenovanju Tima za pregovore.

U Tim za pregovore za sklapanje kolektivnog ugovora imenovani su predstavnici državnih ministarstava pravde, financija i trezora, sigurnosti, civilnih poslova i Državne agencija za istrage i zaštitu.

Tim za pregovore, koji zastupa poslodavca – Vijeće ministara BiH, vodit će pregovore o prijedlogu kolektivnog ugovora s ovlaštenim predstavnicima reprezentativnih sindikata, uključujući Sindikat Uprave za neizravno oporezivanje, Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i Savez sindikata policijskih organa u BiH.

S tim u vezi doneseni su i sljedeći zaključci:

  1. usvaja se Informacija o tijeku postupka kolektivnog pregovaranja i sklapanja Kolektivnog ugovora između zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine;
  2. zadužuje se Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine da pruža stručnu pomoć Timu za pregovore iz točke 1. ovog zaključka glede primjene odredbi Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, broj 26/04, 7/05, 48/05, 60/10, 32/13 i 93/17), odredbi podzakonskih akata donesenih temeljem tog zakona, kao i drugih poscbnih zakonskih i podzakonskih propisa kojima se reguliraju radni odnosi u institucijama Bosne i Hercegovine;
  3. zadužuje se Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine da pruža stručnu pomoć Timu za pregovore iz točke 1. ovog zaključka glede primjene odredbi Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, br. 50/08, 35/09, 75/09, 32/12, 42/12, 50/12, 32/13, 87/13, 75/15, 88/15, 16/16, 94/16, 72/17, 25/18, 32/20, 65/20 i 59/22).

Rok za dostavljanje usuglašenog teksta kolektivnog ugovora Vijeću ministara BiH je šest mjeseci od dana donošenja ove odluke.

Vijeće ministara BiH će razmotriti prijedlog kolektivnog ugovora i o njemu se izjasniti u roku od 60 dana od dana dostavljanja usuglašenog teksta.

Napominjemo da su se reprezentativni sindikati institucija Bosne i Hercegovine, 11.9.2023. godine obratili predsjedateljici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, gospođi Borjani Krišto, još jednom požurnicom za otvaranje postupka kolektivnog pregovaranja, te donošenje današnjih odluka Vijeća ministara smatramo još jednim korakom ka ostvarenju našeg cilja, sklapanju kolektivnog ugovora.

 

 

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.