Potpisivanje sporazuma sa Savezom Sindikata policijskih organa u BiH

SARAJEVO, 28.11.2018. – Parlamentarna Skupština BiH

      

Predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini Dragan Krvavac i predsjednica Sindikata Uprave za neizravno oporezivanje (SUINO) BiH Ana Mrnjavac potpisali su danas Sporazum o suradnji tih sindikata.

Potpisivanje sporazuma, kako je kazala Mrnjavac, simbolizira jačanje sindikalnog pokreta na državnom nivou uopće. ”Sporazum ujedno pokazuje da se probudila svijest i potreba za planiranjem daljnjih zajedničkih aktivnosti u kontekstu zaštite zakonitosti, svih pitanja zastite prava iz radnih odnosa naših članova, socijalne i ekonomske zaštite, kao i zaštite integriteta BiH u cjelini, za šta su posebno zaslužne ove institucije i agencije. Osnovna zadaća nasih sindikata jeste prije svega zaštita u prekograničnom prometu osoba i roba, a pored toga UINO je jedina institucija u BIH koja ima poseban znacaj u fiskalnom smislu, glavninu sredstava (oko 90%) upravo ova institucija unosi u proračun BiH”, istaknula je Mrnjavac.

Sporazum, prema njenim riječima, ujedno govori da se planira zajednička aktivnost u kontekstu kolektivnog pregovaranja i uopće poštivanja svih zakona na državnom nivou koji su u kontekstu zaštite prava radnika i prava koja proizilaze iz radnih odnosa. Krvavac je podsjetio da je Savez sindikata policijskih organa u BiH (Granična policija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH) formiran prije nepune dvije godine. ”Sporazum sa Sindikatom UNO veoma je važan zato što se ti radnici oslanjaju na policijske organe kada je riječ o borbi protiv prekograničnog kriminala, utaji poreza i drugo. Jako je važno da policija i carina usko sarađuju, kao i da zajedno nastupamo prema poslodavcu, a to je Vijeće ministara BiH”, kazao je Krvavac.

Sporazum o suradnji između Saveza sindikata policijskih organa u BiH i Sindikata UNO BiH potpisan je u okviru međunarodne konferencije o temi „Sigurnosne smetnje za rad u organima za provedbu zakona”

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.