ZAHTJEVI REPREZENTATIVNIH SINDIKATA

Sindikat Uprave za indirektno – neizravno oporezivanje, Savez sindikata policijskih organa u BiH i Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine od Vijeća ministara BiH su zatražili hitno usvajanje Prijedloga odluke o visini osnovice za obračun plaće u 2023. godini u iznosu od 630,00 KM, koju je predložilo Ministarstvo financija i trezora BiH, te usvajanja Nacrta budžeta za 2023. godinu, kako bi se započela procedura usvajanja u što kraćem roku.

Teška materijalna situacija zaposlenih prouzročena stalnim poskupljenjima u proteklom periodu, ali i informacija o rastu primanju u nižim organima vlasti, rezultirala je time da zaposleni u institucijama BiH ne mogu prihvatiti da osnovica bude ispod 630 KM.  

U proteklom periodu od strane više političkih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine, istaknuto je negodovanje zbog povećanja osnovice za obračun plaće imenovanim i izabranim zvaničnicima, zbog čega tražimo da se pokaže odgovornost, te pronađe način da se obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH razdvoji od obračuna plaće imenovanih i izabranih zvaničnika, te da se Nacrt budžeta što prije uputi u dalju proceduru sa predloženom osnovicom.

Reprezentativni Sindikati pozvali su da se u što kraćem roku izmijeni Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na naknadu za službeno putovanje, u pogledu iznosa dnevnice sa trenutnih 25,00 KM na 60,00 KM, te eventualnog različitog definiranja “službenog putovanja” i “operativnog rada” policijskih službenika, kao i Odluke o visini regresa za 2023. u iznosu predloženom od strane Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine.

Zajednički akt reprezentativnih Sindikata, upućen Vijeću ministara BiH, možete vidjeti na ovom linku.

Također, reprezentativni Sindikati su zatražili održavanje sastanka s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH, ministrom financija i trezora BiH, te ministrom pravde BiH, a na temu uspostave socioekonomskog dijaloga, s akcentom na otpočinjanje kolektivnog pregovaranja.

Molbe za sastancima možete vidjeti ovdje.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

Ovaj unos je objavljen u Aktuelnosti. Zabilježite trajni link.